HACHEE

Hachee

Ingrediënten

  • 350 g magere runderlappen
  • 400 g uien
  • 2 eetlepel bloem
  • 250 ml vleesbouillon
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • 3 in stukjes gesneden tomaten
  • Neem in plaats van wijnazijn 2eetlepels balsamico azijn en vervang 100 ml van de vleesbouillon door rode wijn

Bereidingswijze

Schil de uien. Schil 3 grote uien en snijd in partjes (Minder snijden? Neem dan 6 kleine uien en halveer in de lengte). Snijd het vlees in blokjes en bestrooi met peper en zout. Sudder het vlees. Smelt boter in een grote braadpan. Bak de vleesblokjes in 5 min. bruin. Haal het vlees uit de pan. Bak de uien en bruine suiker 5 min. in dezelfde pan. Schep het vlees terug in de pan, strooi de bloem erover, roer goed door en bak nog een paar minuten (Tip: extra pittig wordt de hachee door nu een half rood pepertje en 3 eetlepels kerrie toe te voegen). Schenk de wijnazijn en bouillon in de pan en voeg de kruiden toe. (Variatietip: voeg ook 300 gr. stukjes winterwortel toe).

Breng de hachee aan de kook, leg de deksel half op de pan en draai het vuur laag en roer zo nu en dan even door. Na ca. 2,5 uur zachtjes sudderen is de hachee klaar. Verwijder laurier en kruidnagel en breng op smaak met peper en zout. Lekker met gekookte aardappels of aardappelpuree.

Variatietip: Hachee met tomaat en rode wijn Maak de hachee volgens bovenstaand recept en bak 1 teentje knoflook en 3 in stukjes gesneden tomaten met de uien mee. Neem in plaats van wijnazijn, 2 eetl. balsamico azijn en vervang 100 ml van de vleesbouillon door rode wijn.

(Bron: http://www.groentenenfruit.nl)

UIENCHUTNEY

Uienchutney

Ingrediënten:

  • 750 g uien
  • 300 g appelen
  • 150 g rozijnen
  • 1,5 dl witte wijnazijn
  • 10 kruidnagelen
  • 1 eetlepel geraspte gember
  • 2 kaneelstokjes
  • 1 theelepel zou
  • 500 g geleisuiker

Bereidingswijze

Maak drie jampotten (inhoud 450 gram) zeer grondig schoon. Pel en snipper de uien. Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in stukjes. Breng de uien met de appelen, de rozijnen, de azijn en de kruiden aan de kook en laat het geheel 30 minuten zachtjes doorkoken. Roer de geleisuiker erdoor en laat de chutney nog 5 minuten borrelend doorkoken. Vul de potten en sluit ze af. Bereidingstijd: ca. 45 minuten. Bewaartijd: ca. 6 maanden (dateer de etiketjes). Bevat per persoon: 3570/850 kJoules/kcal., 3 g eiwit, 0 g vet, 209 g koolhydraten

Bron: http://www.groentenenfruit.nl)

HARTIGE UIENTAART

Uientaart

Ingrediënten

  • 500 g uien
  • 2 sjalotjes
  • 50 – 200 g salami
  • 1 blikje croissantdeeg
  • 1 eetlepel olie
  • 1 eetlepel paneermeel
  • 3 eieren
  • 1,5 dl melk
  • peper
  • zout
  • peterselie
  • 2 eetlepels geraspte kaas

Bereidingswijze

Warm de oven voor op 225 graden C. Pel 500 g uien, 2 sjalotjes en snijd ze in ringen. Snijd een plak salami ( 150-200 g) in kleine blokjes. Verhit 1 el olie in pan en fruit de ui- en sjalot ringen zacht en glazig zonder ze te kleuren. Fruit de salami 2 min. mee.

Vet lage bakvorm in, bekleed die met lapjes croissantdeeg en prik hier en daar met een vork in het deeg. Bestrooi deeg met 1 el paneermeel en schep de uien met salami in de vorm. Klop 3 eieren los met 1,5 dl melk, wat peper,zout en peterselie en schenk dit over de uien. Strooi 2 el geraspte kaas erover. Bak de uientaart in circa 30 min gaar en lichtbruin. Serveer de taart lauwwarm.

(Bron: http://www.groentenenfruit.nl)

BOERENKOOLSTAMPPOT MET TOMAAT EN UI

Boerenkool met tomaat en ui

Ingrediënten:

  • 800 g gesneden boerenkool
  • 700 g aardappelen
  • 4 tomaten
  • 2 uien
  • 1 dl volle melk
  • 4 eetlepels azijn
  • 2 eetlepels margarine
  • zout
  • peper

Bereidingswijze

Schil de aardappelen en was ze en doe ze in een pan met een laagje water. Leg de boerenkool erboven op. Kook de boerenkool met aardappelen in zo’n 25 minuten gaar. Pel en snij intussen de ui fijn. Was de tomaten en snij ze in vieren. Verhit in een koekenpan 1 eetlepel margarine en bak de ui gedurende 3 minuten. Bak de tomaten 2 minuten mee.
Giet de boerenkool en aardappelen af en maak er met 1 eetlepel margarine, azijn en warme melk een smeuïge stamppot van. Schep het tomatenmengsel erdoor. Maak op smaak af met peper en azijn. Dit gerecht bevat ca. 220 groenten per persoon

Allergie informatie: bevat lactose
Geschikt voor: vegetariërs (die wel melk producten eten), glutenvrij dieet, vezel verrijkt dieet, energie verrijkt dieet, eiwit verrijkt dieet

Dieet variatietip: Bij lactose intolerantie kun je melk door bijvoorbeeld sojamelk vervangen. Voor energiebeperking kun je melk het beste door water vervangen.
Wil je liefst melk? Kies dan de magere variant. Warm de tomaat even in de oven op. Neem in plaats van een gewone ui een paar stengels van een bos-ui of lente ui. Snij hem in ringen en roer hem vers door de stamppot.

(Bron: http://www.groentenenfruit.nl)

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten