De uienteelt

In Nederland worden behoorlijk veel uien geteeld, op ongeveer 2% van het Nederlandse landbouwgrond worden uien geteeld. Van deze uien teelt vindt zo’n 40% plaats in Flevo-polders (Flevoland), waar Molnopex is gesitueerd.

Tevens zijn Friesland, Noord-Holland en Zeeland belangrijke teeltgebieden in Nederland. In totaal telen de Nederlandse boeren jaarlijks ongeveer 20.000 hectare zaai-uien, de opbrengst per hectare is ongeveer 55 ton. Wat een totaal van ongeveer 1.1 miljoen ton oplevert (een ton is 1000 kg).
Dit is natuurlijk afhankelijk van de gezaaide hoeveelheid en de groei omstandigheden. Nederland exporteert veel van de geteelde uien, ongeveer 90% wordt geëxporteerd over de hele wereld. Er zijn verschillende manieren van uien telen: zaaiuien, picklers, eerstejaars plantuien, tweedejaars plantuien en zilveruien. De gewone ui (de zaaiui) wordt gezaaid van maart tot mei en geoogst in juli en september.

Uien zijn rijp en kunnen geoogst worden zodra het loof begint af te sterven, als het loof van de uien strijkt. Het loof wordt geklapt, machinaal wordt het loof eraf geslagen, en de uien gerooid. De uien blijven een paar dagen op het land liggen om te drogen, daarna kunnen de uien naar binnen gereden worden.

Ui en Kwaliteit

Voor kwalitatief goede uien is het van belang dat de uien zo spoedig mogelijk na de oogst snel en goed worden gedroogd. Na het drogen dienen de uien te worden teruggekoeld naar lagere temperaturen.

Na het drogen worden de uien gesorteerd op maat en het loof er afgehaald. De uien worden door middel van een zeef gesorteerd op maat en tegelijkertijd worden de uien op kwaliteit gecontroleerd. Daarna worden de uien verpakt, maar niet voor er nog een controle op de kwaliteit plaats vindt. Wat betreft de verpakkingen is veel mogelijk, van klein verpakking voor de supermarkt tot jumbozakken toe.

Het is hierbij van groot belang om bij elke bewerking de kwaliteit van het product te behouden. De kwaliteit van uien wordt voornamelijk bepaald door de kenmerken kleur, huidvastheid, hardheid en gaafheid. Het hele proces vindt bij Molnopex plaats en dit alles met moderne, productvriendelijke machines zodat er zo min mogelijke schade aan de uien kan ontstaan.

(Bron: http://www.groenteenfruit.nl)

 

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten